Cato Frederiks

‘Ga toch eens buitenspelen!’ zei de moeder van Cato Frederiks (1996) vroeger regelmatig. Cato ging dan naar buiten. Met haar boek. Om daar verder te lezen. Ze verslindt boeken vanaf het moment dat ze naar de basisschool ging en is later ook gaan schrijven. Ze begon met korte verhaaltjes. Kleine opdrachten van school. Daarna kreeg ze de smaak te pakken. Vanaf de middelbare school wonnen de verhalen aan lengte en in de bovenbouw van het VWO voltooide ze haar eerste, echte boek.

Buiten school traint Cato bij een jeugdcircus, waar ze ook les geeft. Cato is nog steeds een fervent lezer, van fantasy tot historische romans. Na haar VWO wil zij een studie gaan doen in de richting van psychologie of biologie.

De halsketting

Voor haar verjaardag krijgt de 21-eeuwse Lara een halsketting. Als ze die avond met de hanger om haar hals in slaap valt, gebeurt er iets vreemds. Als ze haar ogen opent, is ze niet langer meer in haar eigen kamer, noch in haar eigen tijd. De ketting heeft haar meegevoerd naar een verlaten bos in de middeleeuwen.

Lara ontdekt dat het geen toeval is dat juist zij de ketting gekregen heeft. Haar ouders blijken vervloekt te zijn. Alleen zij heeft de mogelijkheid om deze vloek op te lossen en daardoor terug te keren naar huis. Maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet. Het leven in de middeleeuwen is hard. De vraag is of het haar lukt om terug te keren naar haar eigen tijd.