Jolien Tonnon

Jolien Tonnon (1980) studeerde af in culturele antropologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarna deed ze een dansopleiding, behaalde een diploma als levenscoach en flirtte met de kunstacademie. In haar vrije tijd is ze veel in de bossen te vinden waar ze hardloopt en haar fantasie de ruimte geeft. Ze danst nog steeds, maar alleen als hobby. Verder speelt ze RPG’s, leest en schrijft. Juist door de opleiding tot levenscoach besloot ze zich volledig te gaan richten op haar grootste passie; schrijven.
Schrijven biedt haar een mogelijkheid op een andere manier naar de wereld te kijken, het opent deuren naar imaginaire werelden die anders gesloten zouden blijven. Al vroeg werd Jolien gefascineerd door het (on)vermogen van de menselijke geest en door verhalen over vreemde maatschappijvormen, zoals in de boeken van Sir Thomas More, Aldous Huxley en George Orwell. Toch zou het nog tot haar studententijd duren voordat ze met fantasy in aanraking kwam. Een genre dat haar sindsdien niet meer heeft losgelaten.
Tijdens haar studie verbleef ze korte tijd bij een inheemse bevolking in Zuid Amerika waar ze de strijd tegen de, in hun ogen, onderdrukkende overheid van dichtbij meemaakte. Terwijl ze zich steeds meer verbonden voelde met mensen waar ze bij woonde groeiden haar twijfels over de manier waarop zij hun strijd voerden. Deze strijd, en het loyaliteitsconflict dat dit bij haar teweegbracht, inspireerde haar indirect tot het schrijven Aiya’s strijd. Hiermee behaalde ze de longlist van de Luitingh fantasy manuscriptenwedstrijd 2013. In de eerste helft van 2014 zal haar debuut bij Zilverbron verschijnen.

Aiya's strijd

Aiya groeit op bij vrijheidsstrijders, die hun land van het juk van grootheer Vicor willen bevrijden. Wanneer Aiya ziet hoe haar geliefde op gruwelijke wijze door Vicors soldaten wordt afgeslacht, zweert ze wraak.
Als de rebellen horen van plannen voor een magische aanval waarmee de grootheer hen voorgoed wil vernietigen, besluiten ze Aiya als spion naar het hol van de leeuw te sturen. Aiya grijpt die gevaarlijke missie met beide handen aan. Zo kan ze niet alleen de aanvalsplannen onderscheppen, maar hoopt ze ook dicht genoeg bij de Vicors te komen om haar geliefde te wreken.
Vermomd als edelvrouwe weet zij het kasteel binnen te dringen. Tijdens haar zoektocht naar de aanvalsplannen doet ze echter een verbijsterende ontdekking, die haar voor een onmogelijke keuze stelt. Zal Aiya in staat zijn te kiezen of zal haar wraaklust voor haar beslissen?
In een bestaan vol intrige en bedrog, waar elke keuze een dodelijke prijs heeft, is Aiya’s Strijd nog maar net begonnen.

Jolien Tonnon schept een wereld waarin de grenzen tussen goed en kwaad langzaam maar zeker vervagen. Aiya’s Strijd is een roman over mensen die hun leven door het lot laten bepalen, en zij die het in eigen hand nemen.

Aiya’s strijd is in 2014 op de tweede plaats geëindigd bij de Hebban Fantasy Awards.