Valerie Reijers

Vanaf de dag dat Valérie Reijers (1989) leerde lezen, maakte ze haar ouders gek door alles wat ze maar in handen kreeg te verslinden: boeken, strips, kranten, zelfs tandpastatubes of hagelslagverpakkingen waren niet veilig voor haar. Als kind beleefde ze avonturen en verhalen, struinend met vriendjes over het platteland van Zeeuws Vlaanderen en later, als puber, besloot ze die verhalen op te schrijven. Eén van die verhalen heeft ze weer teruggevonden en uiteindelijk jaren later alsnog afgeschreven.

Inmiddels is Valérie bezig met haar promotieonderzoek in de ecologie, waar een groot deel van haar interesse ligt in de invloed van verstoringen op het functioneren van een ecosysteem. Mensen hebben namelijk de neiging om alles maar onder controle te willen hebben, terwijl we de natuur ons uiteindelijk leert dat verstoringen en dynamiek belangrijk zijn om te overleven! Dit conflict tussen mens en natuur probeert ze ook in haar schrijfwerk naar voren te laten komen.

De negen stenen

Noëmie groeit op tussen de Pariahs, de dieven- en moordenaarsgilde van Belagar, en heeft al op jonge leeftijd geleerd te overleven in deze harde wereld. Onbewust bouwt ze een muur van onverschilligheid en woede om zich heen, waarachter ze zich verschuilt. Maar ze worstelt met haar identiteit.

Dan gaat het fout. Ceriano redt haar zonder reden uit de gevangenis. Maar wie is hij nu eigenlijk en waarom weet hij dingen over haar die ze zelf niet eens weet? Wat weet hij bijvoorbeeld over haar medaillon?

Van de één op de andere dag brokkelen de funderingen van haar muur langzaam maar zeker af. Noëmie staat voor een keuze: blijft ze achter haar muur of durft ze eroverheen te stappen? Een keuze die niet alleen grote gevolgen heeft voor haar eigen leven, maar ook dat van vele anderen. Want een meisje met haar verleden en duistere krachten, dat kan toch niet anders dan slecht aflopen…