Gebroken geheugen

gebroken-geheugen-web

Gebroken geheugen

Auteur: J. Sharpe & Jos Weijmer
Genre: Thriller/horror/ sci-fi
Omvang: 316 pagina’s
Formaat: 13,5 x 21 cm
Prijs: 18,95
ISBN 978 94 630 8011 8

NuBestellen

 

 

Genomineerd voor De Harland Awards Romanprijs 2016, waar het tevens een eervolle vermelding kreeg voor buitengewone originaliteit.

 

Aanvankelijk negeer ik de uitleg, want de mensen die het ons vertellen zijn gestoord, net als de wereld om ons heen. Maar ik kan geen andere verklaring vinden. Zijn we dan echt dood? Ik bedoel, er is hier verdomme niets! We zitten gevangen in een bizar stadje, waar de huizen leegstaan en het altijd donker is.

En dan heb ik het nog niet eens over de dingen die ik heb gezien… Die zijn vreselijk…

Nog erger dan de last die mijn ziel toch al moet torsen…

* * *

Nadat Tim Hall is vrijgelaten uit de gevangenis, besluit hij na jaren zijn vader weer op te zoeken, maar het bezoek loopt niet goed af. Wanneer Tim een vlucht terug naar huis pakt, zit hij nog meer dan anders vol met woede en verdriet. Toch valt hij in een rusteloze slaap.
Als hij wakker wordt merkt hij dat het vliegtuig aan de grond staat. Alle lichten zijn uit, buiten is het donker en het toestel is, op een negenjarig meisje na, compleet verlaten. Het meest bizarre is echter dat hij gevangen lijkt te zitten in een ander, blank lichaam.
Als hij samen met het meisje uiteindelijk in een vrijwel verlaten en donker stadje terecht komt wordt hen verteld dat dit het Hiernaarmaals is en dat ze dood zijn.
Is dat zo? Is alles wat gebeurt, een straf voor de zonden uit zijn verleden? Is dit een surrealistisch vagevuur… of een duivels plan?
Niets gebeurt echter zonder reden op deze plaats, en als Tim erachter komt waarom dat zo is, kan dat hem waanzinnig maken…

* * *

“Bizar, pakkend en origineel”

De Nederlandse auteur J.Sharpe (pseudoniem van Joris van Leeuwen) begint naam te maken als een vooraanstaande leverancier van Stephen King-achtige psychologische thriller. Ook dit boek heeft de stijl van vervreemding, waarbij de lezer op het verkeerde been wordt gezet. In het vliegtuig naar huis valt de crimineel Tim Hall in slaap. Als hij weer wakker wordt, is hij in een onwerkelijke wereld terecht gekomen; hij is alleen in het toestel op een klein meisje na, en is zijn geheugen kwijt. Ontsnapt uit het vliegtuig komen ze in het stadje Edenville terecht, waar de bewoners allemaal beweren dood te zijn. De plot is in twee delen verdeeld; in het eerste moet Hall zien te ontdekken wat er aan de hand is, het tweede deel is bijna negentig jaar later gezet en moeten de restanten van de mensheid gered zien te worden. Het boeiende verhaal is consistent, vol tempo en komt tot een afronding. De stijl is direct en vrij van onnodige versierselen. Het taalgebruik is redelijk eenvoudig en de hoofdstukken zijn kort. —- R.van Rossenberg (NBD Biblion)