Eisso Post

d2ed45b782-auteur_eissopostZilverspoor boeken:
De Nutvolle Pikku

Website van Eisso

Een studie Algemene Literatuur Wetenschap en een eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands – ach, het geeft natuurlijk een basis, maar voor het beoordelen van proza leer je toch verreweg het meeste in de praktijk; een praktijk van lezen, schrijven en lesgeven.

Lezen doe ik al bijzonder graag sinds ik het alfabet ken. Daarbij heb ik me nooit beperkt tot een bepaalde literaire canon of juist massasmaak. Van Franz Kafka tot Annie M.G. Schmidt, van Gabriel García Marquez tot Ruth Rendell – wat kwaliteit heeft boeit mij.

Ook schrijven is vanaf jonge leeftijd een liefhebberij van me. De laatste jaren heb ik tweemaal een landelijke prijs gewonnen, en gepubliceerd in verschillende tijdschriften en bij kleine uitgeverijen. Buiten het terrein van de literatuur heb ik mijn brood verdiend met o.a. artikelen voor het populair-wetenschappelijke blad KIJK en stripscenario’s voor ambtenaren van de gemeente Zeist.

Nu al ruim twintig jaar geef ik cursussen Korte Verhalen Schrijven. Eerst in eigen beheer, later bij een werklozenproject, weer later op de Groninger Volksuniversiteit en nu op de Schrijvers Vakschool Groningen. Veel van mijn cursisten zijn actief geworden en gebleven in het stedelijke schrijfcircuit. Op Schrijven OnLine staat een cursus Ontdek Je Eigen Stijl van mij. Ook schrijf ik voor het tijdschrift Schrijven, zoals een workshop Zintuiglijkheden en het controversiële artikel ‘De kunst van het smokkelen’. Voorts ben ik medewerker van de Snelscan van Schrijven OnLine.

In november 2011 verscheen van mij Schrijven met het Oerverhaal, hoe gebruik je thema’s uit sprookjes, mythen en sagen bij de gerenommeerde Schrijfbibliotheek van Uitgeverij Augustus.

Dat vind ik eigenlijk het allerleukst: schrijfhulp en schrijfcoaching, het stimuleren en bijsturen van de creativiteit van anderen. Verhalenbundels en romans beoordelen vormde voor mij dan ook een logische volgende stap. Wat lag er dus meer voor de hand dan een manuscriptbeoordelingsbureau annex schrijfcoachpraktijk te beginnen?

Zowel mijn eigen veelzijdige leeservaring als de heel verschillende cursisten die ik de laatste decennia ontmoet heb, helpen me daarbij om open en niet vanuit een eng denkraam naar de binnenkomende manuscripten te kijken. De meest uiteenlopende genres en stijlen zijn welkom bij mij.