Pizza Della Vita

full31264610

Pizza Della Vita

Auteur: Ineke Fritz
Genre: Romans en non-fictie
Omvang: 314 pagina’s
Formaat: 13,5 x 21 cm
Prijs: 18,95

NuBestellen

 

 

Eens was hij de man die alles had: geld, status, een droomvrouw en een briljante carrière.

Alcoholist Rudolph den Hartog maakt sinds kort weer deel uit van de samenleving, voor de paar mensen die in hem geloven. Hij woont in het souterrain van een te slopen pand, met junk op leeftijd Frida als enige medebewoner. In ruil voor gratis wonen houdt Rudolph krakers buiten de deur. Zijn baantje als pizzakoerier versterkt de schijn van een hervonden leven. Als vriend Fons en zus Trudy hem echter confronteren met heden en verleden, wordt Rudolph gedwongen om zijn snel naderende dood en inktzwarte verleden onder ogen te zien. Met galgenhumor en bijtend sarcasme, maar ook door zich voorzichtig open te stellen voor vriendschap en ja, zelfs voor de liefde, geeft Rudolph tegengas.

‘De grote kracht van Pizza della Vita schuilt in het personage van Rudolph den Hartog. Het leven dat hij leidt is niet bepaald alledaags, maar toch is hij een geloofwaardig, levensecht personage dankzij de vele kleurschakeringen die Ineke Fritz hem meegeeft. Als je hem leert kennen in zijn vele facetten – zijn harde en zachte kanten, zijn sarcasme en zijn kwetsbaarheid, zijn grote successen en diepe dalen – ga je onvermijdelijk een beetje van hem houden.’ – Mechteld Jansen, hoofdredacteur Literair Werk

Ineke Fritz werkte jarenlang als reclametekstschrijver. Sinds enige tijd legt ze zich toe op het schrijven van korte verhalen en romans. Haar roman De Achtertuin kwam op de shortlist van de Nieuwe Schrijversprijs 2009, een initiatief van AKO en Free Musketeers. Korte verhalen werden gepubliceerd in Het Parool en diverse verhalenbundels. Met Pizza della Vita debuteert Ineke bij uitgeverij Zilverspoor.

* * *

NBD I Biblion recensie:

De laatste levensperiode van een alcoholist. Rudolph bezat status, een prachtige, maar koele vrouw, een schitterend huis en zat aan de top van zijn carrière; door alcohol verloor hij alles. Dit verhaal in de ik-vorm vertelt over de laatste periode van een inmiddels Korsakov-patiënt. Als pizza-koerier heeft hij een voorlopig doel. Rudolph bewoont een slooppand met junk op leeftijd Frida, om het te bewaken tegen krakers. Vriend en pastor Fons biedt hem de kans op financieel terrein actief te worden, terwijl hij hem met medicijnen begeleidt. De confrontatie met Fons’ geloof en liefde en met zus Trudy roept een zwart verleden op, oorzaak van zijn ontsporing. De rauwheid en het sarcasme, humor en (fragiele)liefde tekenen dit eerlijke portret van een innemende, lijdende man in de marge van de maatschappij. De Nederlandse schrijfster debuteerde in 2009 met “De Achtertuin”, genomineerd voor de shortlist van de Nieuwe Schrijversprijs (een initiatief van AKO en Free Musketeers). De rafelranden van de samenleving zijn hier overtuigend neergezet.