Etters

full30642535Etters

Auteur: Nancy de Heer
Genre: Jeugd
Omvang: 329 pagina’s
Formaat: 13,5 x 21 cm
Prijs: 16,95

NuBestellen

 

 

Lisa wordt gepest op school. Een groep kinderen, met als leider Simon, treitert haar dagelijks. Simon verzint telkens gemene trucs om Lisa te vernederen, het liefst in gezelschap van de anderen. Door dit pesten kan Lisa zich niet goed concentreren in de klas. Daardoor krijgt ze steeds op haar kop van de juf.

Geertje, een meisje dat in dezelfde klas zit als Lisa, neemt het voor haar op en wordt haar vriendin. Op een dag vertelt Simon zoveel leugens over Lisa tegen Geertje, dat deze aan de vriendschap gaat twijfelen. Dan verzint Simon een gemene list om Geertje het laatste duwtje te geven de vriendschap te verbreken. Dat lukt, tot grote pret van de groep.

Lisa zoekt troost bij haar grootste vriend Bubbus, de kater. Ze zijn onafscheidelijk. Bubbus zorgt ervoor dat Lisa een stukje plezier heeft in haar leven. Als hij ernstig ziek wordt is ze radeloos en ontwikkelt ze een andere manier om met hem te praten. Hierdoor kan ze hem bereiken als hij niet bij haar is tijdens een operatie aan zijn oog.

Bij Lisa knapt er iets als Simon haar zusje te grazen neemt. Dan gebeuren er dingen die niemand wil, omdat Lisa geen andere uitweg meer ziet.

In dit boek over pesten op school maak je kennis met hoe het is om gepest te worden. Kinderen die gepest worden voelen zich eenzaam en ontwikkelen een heel slecht beeld van zichzelf. Ze proberen de pestgroep te ontlopen, liegen op school en thuis, zijn altijd op hun hoede en leven voornamelijk in angst en eenzaamheid.

*    *    *

“Etters” is gebaseerd op de ervaringen van de auteur. Zij werd een korte periode gepest op de basisschool. De reden daarvoor was dat zij altijd met dieren in de weer was. Dat vonden sommige kinderen soft.